10 Tips hoe je emoties constructief in te zetten


1. Sta de emotie toe, deze emotie mag er zijn.

Ons gevoel is onze meest zuivere graadmeter, je gevoel liegt niet. We hebben lust en onlustgevoelens en ook nog eens het gevoel of onze emoties de relatie schaden of dienen. Ik zeg je hierbij: schuldgevoelens over minder geaccepteerde gevoelens dienen niemand. Je mag anderen onaardig, onaangenaam, stomvervelend, eng, tergend traag of wat dan ook vinden: sterker nog: je voelt dat al! Ontken het maar niet, al je gevoel is een bron van informatie.

2. Jouw particuliere emotie of gedeeld?

Stel jezelf de vraag: roept deze persoon alleen bij mij deze emotie op of hoor ik dit ook van anderen? Laatst sprak een zeer gefrustreerde man dreigende taal die angst bij me opriep. Anderen zeiden: hij heeft gewoon weer zo’n bui, niks van aantrekken. De angst kan ik dan plaatsen binnen mijn eigen biografie, dankzij jaren ook zelf gecoacht en getraind te zijn. Tegelijk weet ik dan dat deze man het dreigen als strategie gebruikt in de machtsstrijd die ook zijn leven is.

3. Blijf bij die ander en bij jezelf

Hierbij is het sleutelwoord: empathie. Niets menselijks is ons vreemd en je gaat me toch niet vertellen dat je zelf nooit onaangenaam, onaardig, eng, tergend langzaam of vervelend bent geweest?

4. Zet je basishouding aan

Activeer je basishouding van liefde, humor en uitdaging. Als je niet weet hoe dat moet volg dan mijn provocatieve training of lees “Ik houd van je domme sukkel”hoofdstuk 4 de basishouding in het boek: “Succes is ook niet alles” van Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander.

5. Spreek je emotie uit naar de ander

Vanuit de basishouding kun je alles zeggen, wat je denkt, wat je voelt. Van bovengenoemde man werd ik in een tweede gesprek heel verdrietig. Ik zei hem dat en hij zag dat het waar was, werd zelfs bezorgd naar mij toe. Het was verbindend tegenspel. Je spiegelt het effect van iemands gedrag terug en gevoel is altijd herkenbaar.

6. Gebruik een provocatieve interventie

Er zijn er, naast het activeren van de basishouding, nog 50, dus keuze genoeg! Mijn favorieten zijn: dommetje spelen (nr 31) en spreuken, citaten en slogans gebruiken (nr 23)

7. Neem je eigen emotie ernstig, maar niet serieus, speel ermee

Speel vooral met emoties die je zelf moeilijk vindt, al is het maar in je eigen hoofd. En denk dan aan het spiegeleffect dat je wilt bereiken bij de ander. Jouw grootste verantwoordelijkheid is immers de ander spiegelen. Hij of zij mag zelf veranderen op zijn tijd. In mijn voorbeeld kan ik in een volgend gesprek met mijn angst en verdriet gaan spelen en zelf ook bedreigende beelden gaan schilderen, hoe ik de wereld eens te grazen zal nemen! 🙂

8. Bid

Als er ergens een ruimte is waar alles in jou een plek mag hebben, gezien en aanvaard is, dan is het wel de ruimte van het gebed. Benut die, dagelijks.

9. Werk aan waar je emotie betrekking op heeft.

Je gevoelens geven aan dat iets je raakt. Sterke emoties weerspiegelen sterke overtuigingen. Verdiep je daarin, studeer erop, geef daar je aandacht en inzet aan en je hebt je ruimte tot groei gevonden.

10. Geniet van het menselijk contact.

Mijn ervaring is: als je emoties hebt kunnen delen, dan versterkt dit je contact. Zie wat die ander je dan geeft, bijvoorbeeld de machteloze woede maar ook de zorgzaamheid van bovengenoemde man of nu zijn glimlach als hij me ziet. En geniet daarvan. Beter onvolmaakt maar echt, dan onvolmaakt onecht!