3 geheimen om vrij te zijn van de verantwoordelijkheid van een ander

By on 2 juni 2015 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Laatst gebeurde het me weer: stond ik opeens met een oude mobiel van een mij wildvreemde vrouw in handen, die ze mij onverhoeds toegestopt had, terwijl ze vroeg: “Kun jij dit voor mij maken?” Ik keek naar het opengeklapte scherm met smsbericht erop, keek naar de vrouw die, zo was mij gelijk duidelijk, een beschadigde ziel was en dacht: Oké, hier hebben we er weer één! Een meesteres in het voor haar karretje spannen van wie ook. Vroeger, voor mijn provocatieve tijd, had ik alleen de beschadigde ziel gezien en mij verantwoordelijk gevoeld. Nu kan ik mezelf afvragen: “Wil ik het knechtje van deze meesteres zijn? En: schiet ze daar wat mee op?”

Geheim 1: Zeg wat je denkt. “Helaas, ik ben totaal niet technisch, ik zou het echt niet weten.” antwoordde ik vriendelijk. “En je dacht zeker net: deze vrouw kent mij nog niet, dus die kan ik het mooi vragen!” De vrouw gaf het nog niet op en wees me wat er precies gedaan moest worden. Maar ik had mijn bril niet op en begon me steeds kostelijker te amuseren.

Geheim 2: Houd in de gaten dat je voldoende liefde en humor voelt voor de persoon met wie je in contact bent. Ik begon te lachen en zei meelevend tegen de vrouw: “Dat je dit nou net aan mij vraagt he! Volslagen ontechnisch, bril vergeten en dus totaal ongeschikt om jou te helpen! Hier is misschien een man nodig!” Alle mannen in het zaaltje, allemaal bekend met deze vrouw, kregen het opeens heel druk met waar ze mee bezig waren. De vrouw pakte de telefoon weer uit mijn handen en zei: “Ik ga Annebel wel zoeken, die is hier ook altijd maandag.”

Geheim 3: Speel jezelf vrij, zet een kader. Nu was dit een toevallige ontmoeting tijdens mijn werk, met een vrouw met wie ik geen werkrelatie heb. Had ik die wel gehad, dan had ik mezelf ook vrij kunnen spelen door het kader waarbinnen ik werk te benoemen: “Alles wat ik zeg en doe is om jou verder te helpen. maar ik doe dat het beste door je wat te plagen en uit te dagen. Als je dan denkt: waar is ze nou mee bezig, moet je onthouden: ik sta 100% achter jou.” Of woorden van gelijke strekking. Zo kun je mensen in de spiegel van jouw reacties laten kijken en de verantwoordelijkheden laten waar deze horen en het beste genomen kunnen worden.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!