Alleen word je niet wijs


Al die oordelen, ze vliegen je om de oren…

Valt jou ook van alles op bij andere mensen, maar houd je dat voor je?

Zonder oordeel elkaar tegemoet treden is een heel loffelijk streven ten behoeve van een open communicatie. Tegelijkertijd is niet oordelen een “mission impossible”. Ons beoordelingsvermogen helpt ons door de dag. “Deze man moeten we te vriend houden”. “Deze persoon is absoluut onbetrouwbaar.” “Wat een aardig mens, kijken of ik in de buurt kan komen.” En zo voort. We denken van alles over andere mensen. Gelukkig maar, dat geeft ons richting en motivatie.

Wel is er een groot verschil tussen een VERoordeling en een BEoordeling. Als we een open communicatie nastreven is het zeker goed om elke VERoordeling nog eens goed te heroverwegen. Een veroordeling blokkeert aansluiting, verbinding met een ander. Een BEoordeling is heel andere koek. Naar mijn mening en ervaring is het juist heel helpend voor de omgang met een ander, als je je oordeel juist WEL uitspreekt. Let op: wel op grond van je intentie om de ander goed te doen en het liefst: met een beetje humor. Ik geef mensen vaak lachend een bijnaam als hun gedrag bij mij een bepaald oordeel oproept: “trotse Theo” bijvoorbeeld. Soms onthouden we de ander door angst om te kwetsen vitale informatie. Maar de ander is er altijd zelf ook nog bij. Om je beoordeling te corrigeren indien onjuist. “Ik ben helemaal niet trots Marieke, waarom zeg je dat steeds?” En ik kan hem vertellen waarom ik dat zeg, omdat hij zich heel snel defensief opstelt. Zichzelf snel schamend, doet hij dan arrogant. Ik plaag hem ermee, noem hem “trotse Theo” en krijg hier een mooi gesprekje over. Ik had het ook niet kunnen zeggen. Dat had mijn oordeel niet veranderd. Maar nu kon hij uitleggen waarom hij zo doet en weet hij hoe hij in ieder geval bij mij overkomt.

Als je op grond van je liefde voor mensen met je oordelen kan spelen, wordt je oordeel feedback en kan het zelfs een cadeautje worden. Dat je samen uit kan pakken. Want je kan jezelf alleen maar leren kennen door de ogen van de ander.

Vitale voorwaarde hiervoor: een basishouding van onvoorwaardelijke acceptatie, de ander mag zijn wie hij/zij is. Een mooi uniek mens, een grappig mens ook .en eentje die ook wel een uitdaging kan gebruiken! Met deze check op je intenties heb je jezelf toestemming verworven om op een goede manier te BEoordelen, feedback te geven én te ontvangen.

Ieder mens een warme, liefdevolle en geestige spiegel voor de ander: ik teken ervoor!