Bewandel schijnbaar irrelevante zijpaden deel 2 (Farrelly Factor 17)

By on 24 april 2018 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Deze provocatieve interventie is heel ontspannend als je werkt met mensen. Vooral als je geen flauw idee hebt wat er precies aan de hand is. Voor mijn provocatieve opleiding ging ik dan altijd heel hard werken: vragen stellen, proberen de juiste vragen te vinden en nog betere te leren. Om de waarheid te vertellen: dat doe ik eigenlijk nog steeds. Maar een mens doet nu eenmaal altijd haar probleem. Dit is een heel handige vuistregel. Mensen hebben patronen. Door die patronen hanteren we onze innerlijke conflicten. En die zijn altijd zichtbaar in ons gedrag. In welke situatie ook.

Irrelevante zijpaden inslaan in een gesprek is daarom veel leuker dan maar doorvragen, want speelser. Vraag mensen naar hun hobbies, hun eetgewoontes, hun rijgedrag. En ze zullen je dezelfde patronen in hun gedrag laten zien.

Ik heb de laatste tijd vaak dat ik vraag naar iemands haar. Ik zat middenin een moeizaam gesprek over wel en niet werk vinden van een van onze ongedocumenteerde jongeren. Zijn gezicht stond op “braaf deze preek even uitzitten” en dat was voor mij al reden genoeg het over de provocatieve boeg te gooien. Zijn haar was schitterend afrikaans ingevlochten en ik ging dat oprecht bewonderen. “Hoelang ben je daar niet mee bezig geweest?” Nou dat bleek hij niet zelf gedaan te hebben, maar zijn vriendin. “Ok! Ze houdt van je!” lachte ik hem toe. “En hoe lang heeft zij daar dan over gedaan?” 3, 4 uur. “Het enige wat jij hoeft te doen is vragen, ontvangen en stilzitten. Bofferd!” En mij is opeens duidelijk dat dit een patroon van zijn leven is. Want wat heeft hij allemaal al gedaan om werk te vinden? Het aan zijn vrienden gevraagd. Natuurlijk.

De grap is dat alles informatie is over iemand. En dat het patroon, hoewel regelmatig een probleem, ook heel vaak een gave is! Dus zo verbazend is het niet dat deze jongere, waar ik al een heel plan voor had bedacht om hem aan het werk te krijgen, mij gisteren vertelde dat hij werk had! “Waar dan?” Bij een vriend…!

Zie deze maand problemen eens als patronen om innerlijke conflicten te hanteren en ga ermee spelen. Sla zijpaden in in je gesprek en zie de patronen niet als probleem, maar juist als gave! Veel plezier.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!