De voordelen van “ja” zeggen

By on 6 maart 2015 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Een tijdje geleden kwam er in Villa Vrede een nieuwe bezoeker, geen vluchteling, maar zomaar een gast. Hij zei tegen mij: “Iedereen moet mij met rust laten. Als je mij met rust laat, laat ik jou ook met rust. Ik ben gek in mijn hoofd. Wat ik in mijn hoofd heb, daar is nog geen pilletje voor uitgevonden.” Ik antwoordde hem: “Ja, dat zie ik in je ogen.” En dat was ook zo. Ik zag ook dat mijn antwoord hem verraste, dat had hij niet verwacht. En op dat moment krijg ik dan enorm plezier.

Hij probeerde het nog een keer: “Je krijgt mij niet snel boos. Maar als ik kwaad ben, nou dan kan je beter heel snel wegwezen, want dan word ik een moordmachine.” “Ja” zeg ik tegen hem, “ga maar liever een eindje van me afzitten. Ik wil geen ruzie met je krijgen.” Ik kreeg een grijns van hem en hij zei: “Nou ja, zo bedoel ik het nou ook niet…”

Als ik één op één met hem had gezeten en hij kwam bij mij met een hulpvraag, had ik gevraagd: “Nee? En hoe bedoel je het dan wel?”

Nu was hij gewoon een mens die ik tegenkwam op een bijzondere plek en wat houdt mij dan tegen om niet voortdurend “ja” te zeggen tegen alles wat hij zegt? Hij speelt een spel, ik speel de bal terug. Heerlijk.

Afgelopen week was hij er weer in Villa Vrede. Hij kwam binnen, groette mij, smeerde een boterham en ging heel rustig naast mij zitten eten. We aten samen in broeder/zusterlijke stilte en het was goed.

Er zijn heel veel voordelen van “ja” zeggen, ik noem er hier 3:

  1. Je erkent iemand in wat hij/zij wil zeggen en dat levert onmiddellijk contact op;
  2. “Ja” zeggen is ontwapenend;
  3. een overdreven “ja”, met liefde gegeven levert een (lach)spiegel op waar de ander in kan kijken en zijn of haar voordeel mee kan doen.

Denk je nu misschien: “Ja, maar je kan toch niet altijd “ja” zeggen?” Inderdaad. Een “nee” is ook altijd een “ja”. Een “nee” tegen een ander is een “ja” tegen jezelf. Soms is het beter om je eigen belangen te dienen dan die van een ander. Dus: wat houdt jou tegen om… “ja” te zeggen?

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!