Doe wat kan en wat het gemakkelijkste voor je is

By on 7 september 2018 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Altijd fijn: relaxed beginnen na de vakantie. Hoewel ik nu al weet dat het je niet gaat lukken dat ontspannen gevoel vast te houden, doe ik je toch een tip aan de hand. Maak gebruik van spreuken, (bijbel)citaten en slogans. Dit is provocatieve interventie nr 21. Eentje die heel gemakkelijk is. Het ritselt in onze taal en cultuur van de spreekwoorden en korte gezegdes. Ze liggen voor het oprapen. Relaxed dus!

Al het goede komt in drieën
Erover nadenkend waarom deze interventie nu zo goed werkt, kom ik tot 3 antwoorden: 1) spreuken beelden uit 2) de woorden dagen uit 3) de citaten geven bevestiging.

1. spreuken beelden uit
Gisteren nog gebruikte ik een uitdrukking die mij bijzonder goed bevalt en die je in alle talen hebt: “stap voor stap”. In ethiopische taal: “kas be kas” Ik zei het tegen een jongen die mij stilletjes stralend van zijn vorderingen vertelde. Een jongen waar een jaar geleden nog geen enkele beweging in zat. “Kas be kas” herhaalde hij lachend. En maakte met mij de handbeweging stap voor stap omhoog.

2. de woorden dagen uit
Mensen hebben vaak zelf ook levensmotto’s die hun leven richting geven. Soms vind je die terug op de profielen van Whatsapp. Een van de hoger opgeleide vluchtelingen met wie ik contact heb heeft bijvoorbeeld zijn account met deze spreuk ingesteld: “Before becoming a muslim, a sikh, a hindu or a christian let’s become a human first.”

3. de citaten bevestigen
Deze laatste werking: bevestiging, is waarom ik steeds meer, ook via sociale media, van deze o zo eenvoudige interventie gebruik maak. Als ikzelf, een redelijk veilig gehecht en liefdevol opgevoed mens al ELKE DAG affirmatie nodig heb… hoeveel temeer dan niet mijn minder fortuinlijke en soms ronduit getraumatiseerde medemens…
Sta je in een religieuze traditie, dan ben je spekkoper. Het dagelijks Woord in citaten, gebeden, liederen bevestigt je bestaan van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en in de nacht. Godlof! Maar ook als je niet-religieus bent: woorden van Geestkracht vallen je toe.
Let maar op.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!