Een gouden tip in stressvolle tijden

By on 11 december 2019 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Besmettelijke stress
December is een maand waarin de stress hoog op kan lopen. De festiviteiten komen er altijd bij, bovenop je gewone werk. Ook privé wordt er vaak het nodige van je verwacht. Om van die lastige emoties die ook zomaar in deze familiedagen op kunnen duiken nog niet eens te spreken. Als je daar zelf geen last van hebt, hele volksstammen wel. En hun stress kan ongemerkt zomaar op jou overspringen.

Niet alleen in december kan je daar last van hebben, dat je “besmet” raakt met de woede, het verdriet, de zenuwachtigheid of machteloosheid van anderen. Het is fijn om empathisch te zijn, maar als je niet goed weet wat je zelf voelt, verlies je je leiderschap over jezelf. De grens tussen jou en die ander wordt onduidelijk en zo kan je veel stress op je bordje krijgen of laden, die helemaal niet van jou is. Iets wat dan weer je eigen stressmechanismes in werking stelt zodat je vluchten gaat of vechten of dat je totaal niet meer weet wat te doen en bevriest…

De provocatieve basishouding
De provocatieve basishouding in je contacten helpt tegen deze “empathische besmetting” van stress van een ander. Je weet goed wat je voelt: namelijk liefde en humor en uitdaging. Daar zet je voortdurend op in. Het zijn de drie “ballen” die je in je contact tegelijkertijd hooghoudt. Mocht er eentje vallen, dan raap je die bal gewoon weer op en ga je weer vrolijk verder.

Maar wat als…
Soms ben je te laat met je provocatieve basishouding aanzetten. Of wordt er helemaal niks provocatiefs van je gevraagd, als pastor gebeurt dit vaak. Dan willen mensen gewoon hun verhaal, verdriet of woede bij je kwijt. Soms zit ik er dan naderhand letterlijk mee, als het gesprek over is. Vooral als ik geen seconde aan mijn provocatieve basishouding heb gedacht. Heb jij dat ook wel eens? Dan heb ik hier voor jou een gouden tip: voel je voeten!

Voel je voeten!
Het klinkt absurd en dus helpt het geweldig. Ben je getriggerd, heb je last van je eigen emoties of die van een ander in een gesprek? Denk dan: voel je voeten! En ga ze voelen. Zet ze op de grond, druk ze zachtjes in de vloer. Word je gewaar van je voeten op de grond. Als je zit, voel dan ook je rug tegen de stoel. Dit brengt je terug bij jezelf en in het hier en nu. Dat is al goud. Je lichaam helpt je een scheiding te maken tussen jou en de ander, tussen wat er nu gebeurt en vroeger of in de toekomst. Je bent in het hier en nu bij je rug en je voeten. Vandaar is het nog maar een kleine stap je provocatieve basishouding te (her)vinden. Veel plezier!

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!