Geef een absurde oplossing (Farrelly factor 26)

By on 24 december 2018 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter


Absurd
Absurd betekent zot, dwaas, strijdig met de rede. Het is bijvoorbeeld absurd hoe snel 2018 voorbijgevlogen is en absurd wat er allemaal gebeurd is dit jaar. De tijdsgeest is absurd, kinderen met geweld uitzetten is absurd, kerkasiel is absurd, als je erover na gaat denken is er weinig te noemen wat niet absurd is! Het is daarom eigenlijk best vreemd dat we alles vaak zo redelijk proberen te benaderen, zo serieus, zo verstandig. Het is veel leuker en vaak zinniger om ook eens een onzinnige, ja absurde reactie te hebben op al die dwaasheid in en om ons heen. De logica van je volgende stap valt je dan haast als vanzelf binnen, omdat een mens nu eenmaal graag chocola maakt van haar leven.

Geniale oplossingen
Van mijn gewaardeerde provocatieve collega Ingeborg van Oord (http://www.graansilowehl.nl) leerde ik de oefening “geniale oplossingen” die je zowel in een groep als met jezelf kan toepassen. Het idee is dat een mens voortdurend geniale oplossingen heeft voor de problemen van alle dag. Wat doe je bijvoorbeeld als het ijskoud is buiten? Je handschoenen aan. Geniaal. Wat doe je als je die handschoenen nergens meer kan vinden? Dan koop je nieuwe. Ook geniaal. Zo kan je elke dag jezelf betrappen op geniale oplossingen, die zo geniaal zijn dat je dat niet eens meer opmerkt. Zo absurd kan het leven dus zijn…! Verzamel nu eens al die geniale oplossingen en schrijf ze één voor één op losse blaadjes die je dichtvouwt en in een grote geniale oplossingenpot stopt. Neem dan een probleem en trek één van die oplossingen uit de pot. Tien tegen één dat bv de oplossing “doe handschoenen aan” de absurd geniale oplossing voor je probleem blijkt te zijn!

Een voorbeeld
Omdat ik wist dat ik deze brief zou schrijven paste ik de oefening ook op mezelf toe deze week. Ik had het probleem dat ik geen antwoord kreeg van iemand van wie ik een belangrijke beslissing verwachtte. Geen reactie op mijn mailtje en ook niet op een app. Mijn jongste dochter zou zeggen: “Je wordt genegeerd!” en zo voelde het ook. Wat er dan gebeurt bij mij en wellicht ook bij jou in zo’n geval: ik word boos, verongelijkt, bijna gekwetst en ga dat te lijf met allerlei rationalisaties: hij zal wel denken dit….zus en zo zal er wel aan de hand zijn…en zo voort. Ik wist niet wat ik moest doen, maar gelukkig had ik de oefening van Ingeborg! En ik ging elke dag geniale oplossingen verzamelen: bv “voeten warmstampen”, “vroeg naar bed”, “uitspugen”, “het innerlijk gebed doen”. Allemaal ook geniale oplossingen voor dit probleem, ik was benieuwd welke ik zou trekken vandaag! Maar wat gebeurde er? De absurditeit van al deze oplossingen gaf mij lucht en ruimte. Zodat ik woensdag al een volkomen open appje kon sturen met de tekst: “Wat betekent jouw zwijgen?” Waarop hij onmiddellijk antwoordde: “Ik denk diep na…”, Waarop ik met humor mijn punt van het wachten naar voren kon brengen en hij met zijn beslissing doorkwam. Halleluja.

Dat is het effect van de absurde oplossing: je gaat lachend bedenken wat je gaat doen. Geniaal.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!