Genade!


Een heel aantal mensen dat ik ken vindt december een verschrikkelijke maand om uiteenlopende redenen. Eentje van hen heeft een doeltreffende oplossing bedacht dit jaar en heeft zich laten opnemen afgelopen week! Zij was blij dat ze terecht kon en is de hele maand onder de pannen. Je zou zelfs kunnen zeggen: de kliniek is een cadeautje.
Mijn focus ligt deze weken enorm op cadeautjes en dat niet eens omdat Sinterklaas in het land is. Ik was laatst in een kerk (New Foundation of Christ Ministries) waar de voorganger een interactieve dienst deed. Hij vroeg aan ons: wat is genade? Niet zo’n eenvoudige vraag. Hij kreeg wel een heel eenvoudig antwoord dat eerlijk gezegd diepe indruk op mij maakte. Een jonge twintiger antwoordde: “Genade, dat is allemaal cadeautjes. Genade, dat is het leven, dat is alles.” OK … Ik keek opzij naar hem en zag dat hij het werkelijk meende.

Het maakt uit wie wat zegt. Deze jongen heeft in andere ontmoetingen verteld dat hij in zijn tienerjaren misbruikt werd. Jaren achtereen. Dat zal hem zijn leven lang tekenen, zulke diepe wonden slaat dat. Toch is hij nu mijn adventskaarsje van hoop deze week. Want zelfs deze pijn, die nooit zou mogen worden toegebracht en zo ontzettend veel meer voorkomt dan verteld wordt, is in genade vruchtbaar geworden. Ik denk dat omdat hij zo eigen van zijn leven kan vertellen, met de gave van het woord die hem toebedeeld is, met geestkracht en humor, met geworstel en falen, met alles van zijn leven. Zijn voorbeeld helpt andere jongeren om hun pijn ook onder ogen te zien. Inderdaad, allemaal cadeautjes.

Allemaal cadeautjes? Wat moet je dan met alles wat je gratis en voor niks op je bordje krijgt als “geschenken” die je helemaal niet wil hebben? Genade! Laat me met rust!
Sja … Ten eerste: je moet niks ermee, van wie zou je moeten? De vraag is veeleer: wat wil je ermee? In de provocatieve zienswijze die ik zo van harte propageer zijn al je antwoorden goed. Al gooi je je niet gewenste presenten kapot tegen een muur of zend je ze vriendelijk retour afzender: dat is jouw eigen wijsheid. Waarom zou die niet goed zijn? En mocht een door jou geweigerd geschenk van het leven toch echt voor jou zijn, wees maar niet bang, het zal naar je terug blijven keren, hoe vaak je het ook de deur wijst. Mijn ervaring. Het leven heeft humor. Goddank voor die genade!

Een decembermaand met allemaal cadeautjes die je graag wil ontvangen toegewenst!