Groot, groter, grootst

By on 2 september 2014 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Het vergroten, het overdrijven, is op zich een betrekkelijk eenvoudige techniek. Je neemt een gedraging, een gevoel of een gezichtsuitdrukking van iemand en vergroot dat. Daarna maak je het nog groter. Tot slot vergroot je dat nog een keer. Een voorbeeld: iemand trekt verbaasd zijn wenkbrauwen op. Jij trekt ook je wenkbrauwen op en kijkt daarbij stomverbaasd. Vervolgens kijk je nog verbaasder en zegt erbij: “Hé???!!! Wat???!!!
Waarop je van verbazing van je stoel valt.
Effect verzekerd kan ik je zeggen!
Het doel hiervan is bij de persoon die je vergroot een oprechte, sterke reactie uit te lokken. Als die reactie uitblijft, kun je ervan uitgaan dat je nog te klein denkt. Denk aan Amerika, het kan nog altijd groter!

Wanneer pas je deze techniek toe? Wanneer je iemand uitdagend en grappig wil benaderen. Door iets groter te maken, maak je het vaak ook lichter. Dat kan je ook bij jezelf toepassen, bijvoorbeeld als je ergens tegenop ziet. Vandaag nog moest ik iemand terugbellen, die enorm lang van stof is. In mezelf zucht ik dan: “Daar mag ik dan wel een uurtje voor uittrekken.” Maar: houd eens op met klein denken! Zij zal me twee uur aan de telefoon gekluisterd houden, misschien wel drie uur! Ik denk eigenlijk dat ik de hele dag met haar aan de telefoon zal zitten!! Op dat moment zie ik mezelf de hele dag aan de telefoon met deze vrouw en moet ik lachen. Met een licht gevoel bel ik haar terug en ik weet de ruimte te vinden in mezelf om en goed naar haar te luisteren en mijn grenzen te bewaken.

Probeer het eens, en als het niet werkt: maak het groter! En vergroot dat nog een keer.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!