Help! (me niet…) Help me niet! (wel)

By on 28 augustus 2018 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Incongruenties
Ik verbaas mezelf dat ik toch iedere keer maar weer van mensen blijf verwachten dat ze congruent zijn! Congruentie is een term uit de psychologie. Het betekent dat iemands interne overtuigingen, strategieën en gedragingen (woorden, stem en lichaamstaal) volledig met elkaar in overeenstemming zijn en gericht op een bepaald doel. Maar hoe vaak ben ik zelf niet incongruent? Elke dag….?

Het mooie van incongruent gedrag is dat het je helpt om in het sociale verkeer je roer recht te houden en je angsten eronder, Je zegt “ja” terwijl je “nee” voelt en je zegt “Nee” ondanks dat je zo graag “Ja!” zou zeggen. Toch is het dan natuurlijk op een dag ook wel eens de tijd om je angst onder ogen te zien, te snoeien en in Godsnaam te groeien. Daar heb je altijd een a/Ander voor nodig.

Overdrijf het effect dat een ander op jou en anderen heeft (farrelly factor 20)
De provocatieve benadering leeft van incongruenties. Niets heerlijker dan uit te vergroten wat er aan tegengestelde boodschappen tot je komt. En bedenk: dit gebeurt met liefde en humor. Mijn ergernis verdwijnt altijd als ik me besef hoe dubbelzinnig en om de brei heen draaiend ik zelf kan zijn en wat daar onder zit. Dat beseffend kun je dan met liefde iemand plagen. Totdat diegene werkelijk contact maakt. Met zichzelf en met jou. Dat resulteert dan in lachen, huilen of woedend worden. Allemaal goed, want echt.

Afgelopen maandag gebeurde dit meermalen in de provocatieve masterclass “Zeg het ook met je lichaam!” die ik mocht geven samen met Ton Kemp. 13 collega’s oefenden onder onze incongruente leiding hoe ze de incongruenties van de ander overdreven konden spiegelen. Er werd gehuild. Er werd ontzettend gelachen. En ik denk dat sommigen van hen met een vast voornemen weggingen: “Dit ga ik anders doen. NU.” Haha, we zullen zien. Het leven is… het leven. Nietwaar?

En dat is prachtig
Vergeet dat nooit: in de provocatieve modus is dat prachtig. Zeker die dubbele boodschappen. Wel, niet, wel, niet… of wel, wel, niet,. Niet, niet, wel… eindeloos veel mogelijkheden om je eigen bange, incongruente zelf te zijn… En dat met een lach van jezelf en van die ander te aanvaarden. Ingenieus hoe we dat doen! Fantastisch!
Die kwetsbaarheid maakt ons mens. Menszijn maakt ons kwetsbaar. En kwetsbaarheid is het mooiste wat je God, jezelf en een ander kan bieden.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!