Het grote gelijk


Iedereen heeft het: groot gelijk. Jij en ik hebben het ook. Eén probleem: we krijgen het niet. Daar heb ik wel een oplossing voor. We kunnen het geven, dat grote gelijk. Aan die ander. Maar zeker ook aan onszelf.

Eén van de kenmerken van de provocatieve benadering is met enthousiasme en humor “jaaaaa!” zeggen tegen wat een ander aanbiedt aan jou aan gedachtenspinsels, houding en gedrag. Vanuit het standpunt en oogpunt van de ander heeft die namelijk groot gelijk. Dit grote en nog grotere gelijk kun je de ander geven op grond van je liefde. Hoe groter je liefde, des te minder angst, des te meer spel en humor is mijn ervaring.

Droog staan
De laatste tijd stond ik echter een beetje droog wat dit betreft. Ik had meer gelijk dan de rest … Alles wordt dan zwaar en moeilijk, alsof je in de verkeerde versnelling een berg oprijdt. Mijn denken versmalt, ik word dodelijk serieus, ongeduldig en chagrijnig. Provocatieve mensen dan opzoeken helpt, maar die waren niet veel voorhanden. Dus geef ik deze maand jullie een contextuele tip: geef jezelf groot gelijk én erkenning.

Groot gelijk en erkenning
Sta eens even stil bij de volgende vragen: 1)wat zie en hoor ik bij de ander? 2) wat VOEL ik? 3) wat DENK ik? (gelijk heb ik!) Met andere woorden: het mag er allemaal zijn, sterker nog: het is er al. “Resistence is futile”

Ga vervolgens over naar erkenning, zowel in de gewone als in de contextuele zin van het woord, door het beantwoorden van de volgende vragen: 4) wat doe ik? (erkenning van gedrag, helpend en niet zo helpend) 5) wat kost het de ander? (erkenning in de contextuele zin) 6) wat kost het mijzelf (idem) en last but not least: 7) wat kost het de Ene?Je zult verbaasd zijn van het resultaat. Ik vind zo doende altijd ontspanning, nieuwe handelingsmogelijkheden en verrassende gezichtspunten. Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Je weet me te vinden… !