Het is een gave Gods!

By on 13 november 2017 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Hij zat als een hoopje ellende in de gang van Villa Vrede (http://www.villavrede.nl ) en ik ken hem al veel langer dan vandaag. “Kom!” zeg ik, “Dan gaan we een stukje wandelen.” Hij gaat bereidwillig met me mee. Ik vraag hem wat er gebeurd is en weet het antwoord al. Hij heeft zijn agressie weer eens niet weten te bedwingen. Daarvoor heeft hij nu juist therapie. “Hoezo dan?” vraag ik. ” Vertel?” En ik verheug me al op zijn verhaal. Het blijkt dat hij de vorige dag een allochtone verkeersagent zijn positie heeft zien misbruiken. Door hem en anderen veel te lang te laten wachten om een andere allochtone ondernemer ruim baan te geven. En dus zei hij daar wat van, scherp en agressief. “Dat vind ik geweldig van je!” zeg ik. “Als ongedocumenteerde een agent durven aanspreken op zijn gedrag, petje af!”

FFactor 14: misinterpreteer communicatieproblemen als positieve kwaliteiten
“Dat vind ik geweldig van je!” zeg ik. “Als ongedocumenteerde een agent durven aanspreken op zijn gedrag, petje af! Dat durven mensen met papieren niet eens!” En ik lach hem vol waardering toe en meen dat ook. Hij kijkt me verward aan. “Ja, maar ik had het niet zo agressief moeten doen.” “Waarom niet?” vraag ik verbaasd. “Dat is juist goed! Anders dring je niet tot die mensen door. Dat weet jij toch net zo goed als ik! Maar jij durft dat, ik niet.” Hij lacht. Maar zegt dan weer met zoveel zelfverwijt in zijn ogen: “Ja, maar ik heb ook een Nederlandse man te agressief bejegend.” “O ja?” vraag ik benieuwd. “Wat dan?” “Nou ja, die stond ook te wachten, met een kind bij zich en hij zei tegen mij dat ik me rustig moest houden. Toen vroeg ik of hij dat gedrag dan normaal vond. Nee, maar er tegenin gaan helpt niet, had hij gezegd. Nou, toen heb ik hem zijn vet gegeven! Wat voor voorbeeld hij wel niet gaf aan zijn kind door niks te zeggen. Terwijl er toch duidelijk onrecht aan de hand was. Als je de kleine dingen niet aanpakt, hoe ga je dan de grote dingen tegen? En als je zo’n man niet corrigeert, dan wordt zijn machtsmisbruik alleen maar groter!” “You see!” antwoordde ik lachend en uit de grond van mijn hart. “Je was de juiste man op de juiste plaats. Niet alleen die agent had een spiegel nodig, ook nog deze nederlandse vader. Waar zijn jullie mee bezig? En jij hebt dat op niet mis te verstane wijze gezegd. Fantastisch! Je was een gave Gods.” Nu moet hij echt lachen en weet niet meer wat hij van me denken moet. Maar ik meen het ook nog. Wie weet wat waar nodig is? Zeg het maar! Hij geeft mij een hand en zegt tot slot: “Toch zal ik blij zijn als ik weer verder kan met die therapie.” Ik ben blij met zijn motivatie en zeg hem dat ook. Dit gesprek dateert van anderhalve maand geleden. En deze week hoorde ik dat een fonds de volgende sessies gaat betalen. God lof!

Wanneer gebruik je deze interventie?
Dit is een zogenaamde “conditionele” farrelly factor, te gebruiken bij bepaalde condities. Ik gebruik deze vooral als mensen zichzelf “bashen”, zichzelf naar beneden praten en vastzetten in hun eigen negatieve zelfbeeld. Zulke mensen ken jij ook. Dus als je hen ontmoet: zet je basishouding van liefde, humor en uitdaging aan en probeer het eens: misinterpreteer communicatieproblemen als gave Gods. En sta versteld van het effect. Veel plezier!

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!