Hoe aardige mensen conflicten aankunnen

By on 31 maart 2017 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Speel

Afgelopen week zei een klant bij de evaluatie van de provocatieve training tegen me: “Ik zei aan het begin van deze dag dat je zo liefdevol overkomt en dacht toen bij mezelf: is ze niet te lief om mij aan te pakken? Maar ik heb gelukkig vandaag wat eye-openers gehad.” Een opmerking waar ik van geniet! Dit is precies waarom ik de provocatieve benadering van mensen zo langzamerhand leef. Het geeft een mens, die lief wil zijn voor anderen, zoveel mogelijkheden die liefde te combineren met uitdaging, door de kracht van humor. Spelen dus lieve mensen, speel naar hartenlust! Speel met wat in je opkomt, zoek je gevoel voor humor en de genieting op en als je gigantisch miskleunt kun je in ieder geval altijd nog de kunst van zelfspot beoefenen.
Maar wat heeft een ander daar nu aan? Hoor ik mensen met een sterke “kritische ouder” in zichzelf vragen. Ja, wat heeft iemand nu aan een spelende dienstverlener met veel plezier in haar werk met en voor mensen? Dat zal ik je zeggen en zeg het ook tegen die kritische ouder als je durft: je biedt die ander een (lach)spiegel. En dat is precies voldoende ver-antwoord-elijkheid.

Spiegel

Als je speelt en daarvan geniet en je de humor in jezelf oproept, ben je onvervreemd jezelf: niemand kan jou dwingen te lachen en te genieten. En als je werkelijke zelf, zonder agenda, zonder enig doel, biedt je de ander een eerlijke spiegel. Het is een spiegel waar die ander in kan kijken, want hij is warm. Een voorbeeld: iemand vertelde mij laatst hoe hulpverleners hem na jaren nu eindelijk hebben gegeven waar hij helemaal geen recht op heeft. Ik volg hem ook al jaren en zie hoe hij met veel succes manoeuvres inzet (zie onder bij de masterclass) om anderen te dwingen zijn kant op te buigen. Hij wilde gewoontegetrouw ook bij mij weer zijn bekende klaagzang beginnen waarom hij wel recht had, maar ik begon te lachen. “Gefeliciteerd, je hebt het voor elkaar!”zei ik tegen hem en verrast keek hij me aan. Ik straalde hem breed lachend toe, want ik vind het ook geweldig eigenlijk hoe iemand in zijn positie gewoonweg door bepaald gedrag in te zetten zo ver kan komen en daar kwam het: hij begon ook te lachen! We lachten samen in een heel eerlijk moment. Tegelijkertijd is ook duidelijk: met hetzelfde klaagverhaal en met hetzelfde gedrag hoeft hij bij mij niet aan te komen: ik heb hem door.

Dus speel spiegelend en spiegel speels en je doet jezelf en de ander groot plezier: het is eerlijke communicatie over zaken die er toe doen.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!