Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is…

By on 7 april 2020 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Hevig
De tijd dat corona gewoon een biertje was is voorgoed voorbij. Iedereen heeft er nu mee te maken en zich ermee te verhouden. Opvallend en van een afstandje bekeken ook grappig is dat je jezelf en anderen zo tegenkomt zoals ze in de kern zijn: rebels, laconiek, bezorgd, nuchter of noem maar op. Een crisis verhevigt alles wat er al was. Een crisis geeft zeker ook pijn. In deze week, de Goede of Stille week waarin het lijden van mensen én de Liefde centraal staat, kan ik niet anders dan jou en mijzelf adviseren: voel het. Laat het toe! En drink daarna een kopje koffie uit je al dan niet gloednieuwe kopje.

Zie je wel…!
Naast het geconfronteerd worden met verlies en de heviger versie van jezelf en anderen heb je ook nog te maken met de duidingen en overtuigingen van anderen en jezelf. Hierbij kan het speelse van het provocatief werken met mensen helpen. Ten eerste: de speelsheid van humor. Er valt ook in deze tijden gelukkig nog heel veel te lachen. Zo las ik gisteren nog op Linkedin een post van iemand die zei: “Dat spellingsgedoe van d’s en dt’s niet zo nodig? Dat zal deze supermarkt merken!” Met daarbij een foto van een bord met de tekst: “Winkelwagentje verplicht! Geld voor iedere klant.”
Ten tweede kun je je speelruimte vergroten. De negativiteit van deze crisis kan door mensen extra negatief doorgetrokken worden tot allerlei andere negatieve gebeurtenissen. Dit noem ik het spel van: “zie je wel…!” “Zie je wel, de eindtijd komt…” ” Zie je wel, boontje komt voor z’n loontje en dit is nog maar het begin…” “Zie je wel, het leven is niet te vertrouwen, wanneer komt de volgende ramp?” Als ik er zelf net als jullie ook niet midden in zat zou ik misschien door hierin mee te gaan en te overdrijven de speelsheid opzoeken. Nu ik er wel middenin zit en deze doorgetrokken negativiteit mijn eigen (geloofs)vertrouwen ook op de proef stelt zoek ik het speelse in verandering van het spel:

Ik zie ik zie wat jij niet ziet… en het is…
Focus op opvallende woorden die mensen gebruiken en doorbreek het onuitgesproken patroon van oneindige mislukking door die woorden naar voren te halen. “Ik ben zo bang voor mijn kinderen. Het enige wat ik doe is als een idioot in mijn tuin werken.” Opvallend woord: idioot. Speelse provocatieve reactie: Je werkt als een idioot in je tuin? Ik zie heel veel mensen inderdaad in hun tuin werken, maar niet als een idioot. Geen wonder dat je je zorgen maakt om je kinderen..

Creativiteit
Als derde en laatste kun je je speelsheid vergroten door te kijken naar en te leren van de creativiteit van anderen. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… creativiteit. Probeer zelf ook eens wat, doe eens gek, leef je uit. Ook dit is niet anders dan anders, maar wel des te oprechter in de Paastijd: LEEF!

Veel plezier.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!