Irrelevante zijpaden


Bewandel schijnbaar irrelevante zijpaden (Farrelly Factor 17) deel 1

Dit wordt een korte e-zine want ik kamp nog met de naweeën van de griep. Heb je ook de griep gehad? Ongelofelijk hoeveel mensen het hadden of hebben! Bosjes. Heb je het niet gehad? Wat voor kluizenaar ben jij! Of heb je een geheim dat je delen wilt?

Griep is een prachtig irrelevant zijpad om in te duiken met mensen. Vooral bij mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gevoelens of, mooier gezegd: moeite hebben voor zichzelf op te komen. Dan bewandel je het ene irrelevante zijpad na het andere, tot de ander eindelijk de koe bij de horens vat en zegt: “Ja, genoeg over die griep, ik wil het over iets veel belangrijkers hebben!”  “O ja? Nou, als je griep hebt kan ik je melden dat dat het belangrijkste in de wereld is hoor. En je bed misschien… Had jij dat niet? Misschien had je geen griep?”

Dit is plagen ja, maar wel plagen met een doel: om iemand te laten inzien dat als iemand verantwoordelijkheid voor het gesprek moet gaan nemen de coach/pastor het niet zal zijn! Heerlijk om te doen, ik doe het graag. Veel te kort vaak. Maar ik had ook kort griep. Zou het een met het ander te maken hebben, denk je?

Schijnbaar irrelevante positie en de kern

Heb je ook wel eens dat je denkt in een groep: wat doe ik hier eigenlijk? Ik zit duidelijk niet in de hoofdstroom van deze groep, er ontgaat mij ook een heleboel. Wat hebben mensen eigenlijk aan mij? En, een heel contextuele vraag: zien mensen wel wat ik ze wil en kan geven?

Als eerste zou ik je willen zeggen: gefeliciteerd. Er ontgaat je een heleboel. Dan is dat hoogstwaarschijnlijk jouw verantwoordelijkheid ook niet! Ik heb zelf ook heel vaak in mijn leven de misvatting gehad dat ik in een kern van een groep moest zitten om invloed uit te kunnen oefenen. Niets is minder waar. Elke positie heeft haar waarde. Vergelijk het met een voetbalelftal. Hoe vaak heeft een reservespeler de wedstrijd niet gered?

Waar het om gaat is om jouw positie, irrelevant of niet, met liefde, humor en uitdagend in te nemen. Zodat je, gezegend met alles wat jou is toebemeten, een zegen bent.

Veel succes en plezier deze maand verder met alle irrelevanties van het leven. Dat ze je naar de Kern mogen leiden.