Manipulatie voor beginners

By on 15 oktober 2019 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

De laatste tijd houdt manipulatie mij weer erg bezig. Waarschijnlijk omdat ik er, als vrouw, heel sterk in ben en ook omdat de laatste tijd een paar meestermanipulators mij toch beet hadden.

Manipuleren is: naar je hand zetten
Manipulatie heeft een negatieve bijklank, maar betekent gewoon: de situatie naar je hand (manus = hand in het latijn) proberen te zetten. Dat is iets heel menselijks en begint al in de wieg. Een baby heeft feilloos door dat huilen een bepaald effect heeft en gaat dat ook inzetten als dit effect steeds optreedt. Daarna kan je in de volgende fase als kind heel schattig zeggen: “ik vind dat een beetje moeilijk…!” en de verzorger haast zich jou te helpen. Als puber vervolgens kan je je beroepen op je puberbrein en claimen dat je wat je had afgesproken gewoon bent vergeten. Een geniaal excuus want hoe kan je nou verantwoordelijk gesteld worden voor iets wat gewoon uit je brein verdwenen is?! En als student zette ik mijn vrouwelijke charmes in en haalde zo menig mondeling. Hoezeer ik daar op leunde merkte ik pas toen ik van mijn scriptiebegeleider keer op keer mijn eerste hoofdstuk opnieuw moest schrijven. Mijn charmes hadden geen enkel effect op hem, want hij was homoseksueel…

Gemanipuleerd worden is all in the game
Manipuleren is heel menselijk, jawel. Het is een manier om je doel te bereiken. Waar het vervelend wordt is als je gemanipuleerd wordt alsof je een stuk gereedschap bent in plaats van een mens. Een baby moet leren dat de wereld geen verlengstuk is van zichzelf. Hoewel na de schreeuw mama komt zoals de lamp aangaat na het drukken op het lichtknopje is mama geen lichtknopje. Andere mensen zijn geen objecten die je kunt manipuleren zoals je dingen kunt behandelen. Hoewel wij in een uiterst manipulatieve maatschappij leven geloof ik nog altijd dat een mens een mens is en als subject behandeld mag worden, als iemand met een eigen wil, met eigen gevoel en eigen waardigheid. Tot zo ver de theorie. Nu de praktijk… haha.

“I need you to intervene”
Koningin Jane ( ze komt al eerder in mijn blog voor) heeft een kamer gevonden. Wat een Godswonder mag heten in Utrecht. We hebben ervoor gebeden en gevast en nu heeft ze dan niet eens één, maar drie kamers gevonden! Hallelujah. Natuurlijk is er dan gelijk het volgende probleem: de haar begeleidende organisatie moet contact hebben met de verhuurder om de huur te kunnen overmaken. En dit contact komt niet tot stand. Ik krijg een appje van haar waarin ze scheldt op de organisatie en mij vertelt van de kamer. Ik begrijp haar provocatief verkeerd en bedank haar voor het mij melden dat ze een kamer gevonden heeft. Maar dit is niet wat ze wil. Ze wil mij gebruiken om de organisatie onder druk te zetten. Over de app krijgt ze mij niet zo ver. Dan zie ik haar vlak voor het weekend. Ze is een prachtige, trotse, zwarte vrouw, maar nu is ze nerveus en ruikt ze naar zweet. Ik groet haar vriendelijk, maar geef haar expres geen aandacht. Ze zal zelf naar me toe moeten komen. Uiteindelijk doet ze dat en begint een tirade met luide stem. Wat dank ik dan mijn provocatieve opleiding weer in stilte. Telkens vraag ik haar: Ja, dat is vervelend, maar wat is nu het probleem? Uiteindelijk blijkt dat ze bang is de kamer kwijt te raken als de organisatie niet snel genoeg contact legt met de verhuurder. Ze laat zien dat haar begeleider niet antwoordt op haar appjes. “I need you to intervene”. Ik begrijp haar punt en denk na.

Emotioneel eerlijk zijn als tegengif.
De eerste vraag die ik mezelf stel is: wat voel ik erbij? Ik voel me onder druk gezet om NU te bellen, ik voel me behandeld als een lichtknopje.
De tweede vraag die ik mezelf stel is: ok ik begrijp wat ze van me wil, maar wat wil ik? Het antwoord is dat ik haar wel wil helpen. Dus ik zeg tegen koningin Jane: Ik wil niet in het midden tussen jullie in terecht komen, dus ik ga nu niet hier bellen. Wat ik kan doen: ik ga straks naar huis en dan bel ik je begeleidster zonder dat jij in mijn oor staat te schreeuwen. En dan app ik jou wat de uitkomst is. Koningin Jane accepteert het, kan haar het schelen hoe het lichtknopje het doet, als er maar licht komt! Nou ben ik zelf ook van het licht, dus ik laat me hier manipuleren. Wél op mijn voorwaarden en dat is al een hele verbetering. En het is nu geregeld. Godlof.

Manipulatie voor beginners
Dus voel je je gemanipuleerd weet dan: je wórdt gemanipuleerd. De vraag is: wil je eraan meewerken?
Zo nee: zeg nee.
Zo ja: werk mee op je eigen voorwaarden.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!