Mooi, mooier, schitterend maken!

By on 12 december 2017 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Deze maand was ik bij mijn zeer gewaardeerde collega Jeroen Stek. Wat Jeroen fantastisch doet en wat ik je graag mee wil geven is: maak je gesprekspartner mooi. In december loopt de druk altijd steeds meer op en wordt het stressniveau hoger en hoger. Wat is er dan lekkerder dan om te ontspannen en bij jezelf te denken: ik ga om met fantastische mensen. En als je goed kijkt, is dat ook zo!

4 principes
Jeroen bouwt voort op de drie principes van provocatief:
1) liefdevol: Zeg ja!
2) humoristisch: vertrouw op wat er komt en
3) uitdagend: Bij twijfel, DOEN!
en voegt er een vierde aan toe:
4) mooi maken: laat de ander schitteren!

Hoe maak je mensen mooi, mooier, schitterend?
Eenvoudig, liet Jeroen zien. Ten eerste: kijk en luister positief. “Wat zeg je dat mooi, je ziet er nog mooier uit, wat doe je dat schitterend! “Ten tweede kun je de negatieve dingen die iemand zegt en doet positief herkaderen. Iemand zegt: “Ik ben een kreng” en jij zegt: “Dat vind ik juist zo mooi van jou, jij bent tenminste lekker duidelijk!” Ten derde maak je iemand mooi door de groep waartoe hij of zij behoort erger te maken. “De gemiddelde vijftiger is seksueel uitgeblust, maar jij hebt tenminste nog erotische ervaringen!” Of zoiets….

Ik dacht zelf dat ik al heel positief provocatief bezig was, maar Jeroen deed mij inzien dat het nog veel schitterender kan! Het voordeel van mensen mooi maken is dat zowel jij als die ander er blij van worden: kijk eens wat er allemaal al aan zegeningen is! Ik ben dan misschien wel eens een kreng, maar ik ben ook heel duidelijk! Dat heeft mij in mijn leven geen windeieren gelegd….
Een ander voordeel van mensen mooi en mooier en schitterend maken is dat wat er innerlijk dan als minder mooi ervaren wordt dan ook duidelijk gevoeld wordt…..en daardoor hardop geuit wordt. Pure winst en kan een aanleiding zijn tot een verder (provocatief) gesprek.

Er zijn dus verschillende manieren om de ander te laten schitteren en het is eigenlijk totaal niet moeilijk. Zeker niet als je mensen kan zien als door God geliefd. Gods geliefde mensen zijn prachtig in al hun onbeholpenheid en daarbij nog humoristisch ook. En de minst geliefde mensen zijn juist bij God het meest geliefd. Met reden. Want als deze mensen hun ware gezicht laten zien sla je steil achterover. Maar hierover een andere keer.

Dus versier naast je kerstboom ook de mensen om je heen en verspreid Licht! Van harte een mooie, mooiere en schitterende decembertijd toegewenst.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!