Speelbal… of speel je de bal?

By on 1 februari 2021 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Deze maand een provocatieve techniek die heel lekker werkt in deze vage tijden van: je houding bepalen of meegesleurd worden. Het is de techniek van het innerlijk probleem naar buiten brengen en dan objectiveren. Voorbeelden: meneer Alzheimer. Het ding angst. Mijn vriend alcohol. Sluipmoordenaar Corona, zoals ik gisteren een studente hoorde zeggen.

Hoe werkt het?
In plaats van overgeleverd te zijn aan het probleem en van daaruit te redeneren en te denken, plaats je het buiten jezelf. Nu is het iets waar je je mee kan verhouden. Je kan er naar kijken en erover nadenken en je positie bepalen. Van speelbal naar… de bal spelen. Hoe ziet meneer Alzheimer eruit? En het ding angst? Welke kleur heeft het? Wat wil hij? Wat doet mijn vriend alcohol of sluipmoordenaar Corona? Wat zegt ie? Provocatief gezien: objectiveer overdreven, hoe speelser des te beter! Beeld vriend alcohol uit die tegen je aangeschurkt en verleidelijk in je oor fluistert dat je bést nog een biertje kan nemen… speel sluipmoordenaar corona die op kousevoeten steeds dichterbij komt en… ja wát eigenlijk wil vermoorden?

Het effect
Natuurlijk kun je dit heel serieus doen (ook goed), maar veel leuker is het dit met humor te doen. Bij jezelf en bij een ander. Je wordt er opgewekt van. Je wordt er speelser van. En je weet opeens dat je dáár de bal wil hebben. Precies daar. En niet waar die nu ligt (op je maag). Actie!!Probeer het eens de komende tijd. Veel plezier!

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!