Spiegeltje, spiegel je…

By on 11 juni 2018 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Lachspiegel
7 jaar geleden, op 6 juni 2011, startte ik mijn praktijk Onverwacht Opgewekt met een sterke intuïtie. Deze intuïtie was dat het provocatieve, de vermenging van humor, liefde en uitdaging, niet alleen ontzettend leuk is, maar ook buitengewoon zinnig en theologisch volkomen verantwoord. En inderdaad: in de lach zit de liefde, in de liefde zit de uitdaging, in de uitdaging zit de lach.

Spiegelneuronen
Het spiegelen van mensen is je grootste verantwoordelijkheid houd ik mijn trainees altijd voor. Mensen ontdekken zichzelf aan die spiegel en hoe warmer, humoristischer en uitdagender je spiegel, hoe beter. Imitatio Dei, het heet niet voor niets zo!

“Onderzoek wijst uit…” hoe vaak heb ik dat mijn provocatieve leermeesters niet horen zeggen en soms met een dikke duim erbij…Maar dit is werkelijk zo: onderzoek wijst uit dat wij leren door imiteren. Ons brein is behept met spiegelneuronen en als je daar meer over wilt leren, lees dan vooral: “Het spiegelende brein” van Marco Lacoboni. Spiegelneuronen “vuren” als we iemand handelingen zien uitvoeren en als we die zelf uitvoeren. Zo ontdekken we zowel de ander als onszelf. En zo leren we “aan” de ander!

FF 19: Overdrijf de non-verbale uitdrukking van de client
Veel provocatieve interventies gaan ook over spiegelen en dan overdreven. Probeer bijvoorbeeld eens farrelly factor 19: Overdrijf de non-verbale uitdrukking van de cliënt. Dit is de meest letterlijke lachspiegel die je kan geven en zo maak je vrijwel altijd contact. Ik doe deze zelf alleen als de uitdrukking van iemand al op mijn lachspieren werkt. Kijkt iemand doodernstig, dan groef ik mijn gezicht in rimpels. Kijkt iemand nadenkend opzij of omhoog, dan kijk ik vorsend de hele kamer door. Kijkt iemand verbaasd, dan val ik bijna van mijn stoel. Heerlijk om te doen, vaak krijg je een lach als antwoord en voel je verbinding. Wij mensen lachen nu eenmaal sneller dan je denkt.

Een speciale tip voor vrouwen in dit verband. Spiegel eens non-verbaal het gedrag van die alfaman zo overdreven mogelijk als je maar durft. Jij hebt lol en hij neemt je (eindelijk?) serieus! Gegarandeerd, ik spreek hier uit ervaring.

Geestig
Voor mij is de grootste spiegel nog de bijbel. En grappig: ook al staat er natuurlijk niets in over spiegelneuronen, toch schrijft Jakobus ons dit: Naar dat nieuws moet u niet alleen luisteren, u moet er ook naar handelen. Misleid uzelf niet. Want als u alleen maar luistert en niets doet, lijkt u op iemand die in een spiegel heeft gekeken en meteen daarna weer vergeten is hoe hij eruit ziet. Maar als u zich blijft verdiepen in Gods wet die vrijheid brengt en u die niet alleen goed onthoudt maar er ook naar leeft, dan zal God u zegenen in alles wat u doet. (Jakobus 1: 23 – 25)

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!