Van een gorilla en een zwaan


Laatst moest ik een moeilijk gesprek voeren met iemand die mij altijd klein en niet op mijn gemak doet voelen, alsof ik het niet goed doe en hem altijd teleurstel. Ik zag er ook dit keer weer enorm tegenop, zodanig dat ik mijzelf mijn provocatieve vaardigheden in herinnering ging roepen. In plaats van gespannen en geestelijk tot de tanden gewapend het gesprek in te gaan, had ik nu geweldige steun aan de identificatie met het dierenrijk.

Ik vroeg van tevoren aan mijn partner:” Aan welk dier doe ik jou denken?” En hij zei, na enig nadenken, want dit is natuurlijk een gevaarlijke vraag van een vrouw aan haar man ( 🙂 ) : “Je doet me denken aan een zwaan.” Een mooi antwoord, waar ik iets mee kon. Hoewel ik een zwaan vooral associeer met liefde en harmonie, kan zij ook heel agressief uit de hoek komen als je in de buurt van haar jongen komt. En die mogelijkheid tot agressie had ik nodig om de confrontatie over een belangrijke zaak aan te gaan met deze man. Voor hem had ik algauw ook een dierenbeeld te pakken, want bij mannen en macht denk je toch al gauw aan de aloude apenrots…

En gek toch, als je iemand als gorilla ziet en je in jezelf de beschermende agressie van een zwaan voelt… dan ziet zo’n gesprek er opeens heel anders uit en kan je er gewoon zin in krijgen!

Jouw voorbereiding op een moeilijk gesprek of een moeilijke situatie kan dus ook gaan als volgt:

  1. vereenzelvig je met een dier, of vraag aan iemand die jou goed kent aan welk dier jij hem/haar doet denken;
  2. ontvang dit beeld als een geschenk en proef de verschillende aspecten van dit dier dat jij bent;
  3. maak van de ander in gedachten ook een dier;
  4. zie daar de humor van in;
  5. geniet van je associaties en speel ermee.

Veel succes!