Vier “fouten” die jij maakte in 2014

By on 29 december 2014 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Als je terugkijkt op 2014 en dan vooral op je werkzaamheden daarin, dan weet ik zeker dat jij 4 fouten maakte:
1) je hebt niet of nauwelijks stilgestaan bij de helpende emotie: irritatie
2) je hebt niet of nauwelijks je ‘loved- ones’ en dus ook je doelgroep uitgedaagd
3) je hebt niet of nauwelijks gelachen met je tegenstrevers
4) je hebt niet of nauwelijks vergroot, gedramatiseerd tot in het absurde of gespeeld met betekenis.

Heb je dit allemaal wel gedaan? Gefeliciteerd, dan had je een fantastisch jaar! Zo niet, lees dan nog even verder.

Ad 1. Veel dienstverleners met een missie hebben hun gevoel de deur gewezen en werken vooral met hun hoofd. Ik ken dienstverleners met een missie die met 589 stenen in hun schoen doorlopen en dat “eigen aan hun werk” vinden. Irritatie is een helpende emotie! Sta toch eens stil, trek je schoenen uit, liefst op heilige grond en laat je pijn vruchtbaar worden! Of probeer natuurlijk of je de 1000 stenen kan halen, een prestatie op zich!

Ad 2. Deze “fout” heb ik ook weer gemaakt: te weinig de mensen die ik liefheb, en dus ook mijn doelgroep de ongedocumenteerden, uitgedaagd! Ik schrijf “fout”tussen aanhalingstekens omdat het ook niet altijd opportuun en vanzelfsprekend is om dit te doen. Toch ben ik er van overtuigd dat ieder mens voortdurend uitgedaagd dient te worden tot verantwoordelijkheid, om zijn of haar ware zelf te durven tonen en te schitteren in deze donkere wereld! Hoewel er soms heel wat kapotgaat eerst, voordat er geschitterd kan worden…. dus weer; “fout”tussen aanhalingstekens!

Ad 3. Lachen met je tegenstrevers, ja, dat is mogelijk! En het leidt onmiddellijk en rechtstreeks tot ruimte voor jezelf en ruimte voor resultaat voor je doelgroep! Lachen met je tegenstrevers creëert in plaats van weerstand verbondenheid en een gemeenschappelijk oog voor wat nodig is. De lach komt namelijk voort uit de herkenning en dat geeft jou de opening om van je tegenstrever je medestander te maken. Emotionele eerlijkheid en wat provocatieve vaardigheden zijn hiervoor onontbeerlijk!

Ad 4. Vergroten, dramatiseren tot in het absurde en spelen met betekenis: dat gun ik jou nou zo! Als er iets is dat het leven lichter maakt, dan is het wel dit! Ook deze fout heb ik zelf gemaakt in 2014, het kan allemaal nog veel groter en dramatischer! Niet alleen omdat spelen met betekenis zoveel verrassend licht doet schijnen in veelal vastgeroeste denkbeelden; ook omdat vergroten en dramatiseren zo helpend is! Voor jou en die ander. Het spiegelspel van absurditeit en vergroting laat je schrikken, lachen of huilen, maar ook genieten: zo kan het ook! Of: zo wil ik het helemaal niet!!! En dan kan je weer: loslaten of een eerste stap richting wat je dan wel wilt nemen.

Een foutloos 2015 wens ik je niet, want van je fouten kan je leren. Wel wens ik je een irritant, uitdagend, humoristisch en dramatisch nieuw jaar! Opdat je mag groeien en bloeien en de jouwen met jou.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!