Vrijheid: de vrijheid van denken, de vrijheid van spreken, de vrijheid van handelen

By on 17 juli 2015 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Heerlijk, het is vakantietijd. Ik wens je een vrije tijd toe, vrij van beslommeringen en druk, vrij om te genieten en op te laden! Bij mij werkt het altijd zo dat ik het beste fysiek ergens anders heen kan gaan om vrijheid te krijgen om uit te rusten, vrij te zijn van de verschillende verantwoordelijkheden die ik, wel in grote vrijheid, op me genomen heb.

Deze vrijheid is niet waar ik het in deze brief over wil hebben. Mij gaat het nu om de vrijheid van denken. De vrijheid van denken, die resulteert in de vrijheid van spreken en de vrijheid van handelen: een authentiek mens te kunnen zijn. Wat heb je nodig om vrij te kunnen denken? Heb je een antwoord op deze vraag? Koester wat je net bedacht hebt, ik denk dat het van levensbelang is!

Er is misschien ook niet één antwoord op deze vraag. Mijn antwoord op deze vraag: “Wat heb ik nodig om vrij te denken?” is onder andere: humor. Ik heb echt humor nodig, anders loop ik helemaal vast in de starheid van mijn eigen idee, opvatting of waarneming. Het leven leeft en de wereld om ons heen verandert voortdurend. Het is zaak steeds je bakens te kunnen verzetten om vrij je koers te kunnen blijven bepalen. En om alles in een nieuw perspectief te zetten en toch je evenwicht te bewaren is humor uitermate geschikt.

Zo kan je samen heel wat mythes doorprikken. Laatst moest ik nog zo lachen met laat ik hem Sam noemen, één van de bezoekers van Villa Vrede. Wij spraken over vrijheid, in onze gespreksgroep “Faces of the World”. Sam zei verontwaardigd: “Mensen denken dat Nederland zo’n vrij land is. Europa: het continent van de vrijheid! Dat is helemaal niet waar! Als ik vanavond onder deze boom wil slapen dan komt er iemand van de politie en die zegt: Meneer, dat mag niet! In Afrika kan ik onder elke boom slapen die ik maar wil! Vrijheid, wat een onzin. Ik ken geen land met zoveel regels! ”

Humor is een fenomeen dat je kan helpen vrij te denken en daardoor vrij te spreken en te handelen. Het helpt bij het begrijpen en omgaan met de situatie van een ander mens. En jezelf en die ander wel ernstig nemen, maar niet te serieus, helpt bij het accepteren van hoe het nu eenmaal is. Het is zo. Maar ook zo. En ook nog heel anders. Geestig!

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!