Weiger te helpen!

By on 1 februari 2017 in Provokant

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Als jij een helper bent, dan weet je 1 ding zeker: je helpt teveel. Natuurlijk is het heerlijk te helpen, beter te geven dan te ontvangen en hebben mensen hulp nodig. Maar word je ook niet vaak geïrriteerd omdat mensen “ja” zeggen en “nee” doen? Of jouw hulp en wat jou dat kost totaal niet zien, laat staan waarderen? En, het belangrijkste: word je niet ontzettend moe van jezelf en van al dat helpen, het is nooit genoeg? Nou dan. Ik heb een eenvoudige oplossing voor je: weiger te helpen! En het gekke is: je zult zien, omdat je een helper BENT, help je zo juist.

Ik ben dit nieuwe jaar goed begonnen door zelf weer eens hulp te zoeken en ondervind de waarheid van het weigeren te helpen nu ook van de andere kant. Ik wil van mijn angst om te spreken in het openbaar af en heb Karlo Severdija, regisseur, algemeen directeur van Jeugdplusjeugd en een zeer gewaardeerd provocatief collega om hulp gevraagd. Nou, dat heb ik dan geweten. Hij helpt me niet. Hij confronteert me alleen maar enorm met mezelf door me hop, te laten doen en wat ik dan doe genadeloos, zonder uitleg, maar wel lachend af te serveren. Toch ben ik met dat ene uurtje bij hem in de week, de rest van de tijd tot de volgende keer bezig. Hij helpt me niet, nee, wat doet hij dan wel? Hij maakt ruimte voor mij, hij kijkt goed en hij spiegelt met warmte en een lach. En ik vertrouw hem, dus ik durf ook in die spiegel te kijken die hij mij voorhoudt. Wat doet hij nog meer? Als hij merkt dat ik na de zoveelste confrontatie innerlijk afhaak, dan helpt hij me net zoveel dat ik toch weer verder kan. Door tips, oefeningen, door wat hij vraagt en zegt. Zoals na de laatste enorm frustrerende sessie: “Toch heb je het in je, anders stond je hier niet.” “Waar dan?!?!” denk ik in de auto terug en de hele tijd verder ga ik op zoek, ik ga aan de bak. En daar gaat het natuurlijk allemaal om. Dat ik zelf hard aan het werk ga, want er is maar 1 persoon die mij van mijn angst kan bevrijden en dat ben ik zelf. Met precies genoeg hulp van een warme expert die mij weigert te helpen…

Dus, ben je een helper? Houd er mee op en maak zo ruimte voor iets heel anders. Doe wat kan en wat het gemakkelijkste voor je is.

Leuk dat je mijn berichten leest!

Meld je aan voor de maandelijkse e-zine van Onverwacht Opgewekt.

En ontvang bovendien gratis de zelftest "Hoeveel ruimte heb jij voor resultaat?"

Check je email om je definitief in te schrijven!