Win het hart


Wat is het probleem?

“Je kunt de provocatieve benadering ook goed op jezelf toepassen” sprak een van mijn laatste provocatieve klanten peinzend. Juist! Zo is het. Niet alleen is het heel heilzaam om warm en mild met jezelf om te gaan, in plaats van hard en kritisch, niet alleen is zelfspot zeldzaam bevrijdend, ook de uitdaging aan jezelf is heel eenvoudig in te zetten. Namelijk door jezelf, bij onrust, rotgevoel, onlusten en zorgen af te vragen: wat is nu eigenlijk mijn probleem?

Intern probleem

En dan hebben we het hier over een intern probleem, dat is: iets dat je zelf doet (bijvoorbeeld eindeloos voor anderen klaarstaan) iets wat je zelf denkt (als ik het niet doe, dan doet niemand het) of zelf voelt (bijvoorbeeld: tekort gedaan) Vooral het laatste, hoe je je voelt, wordt heel vaak overgeslagen is mijn ervaring. Laatst had ik het zelf ook weer eens bij een gigantische ruzie tussen een mij bekende vader en een dochter in de straat. Ik was er de volgende dag nog beroerd van. Het duurde even voordat ik dit mezelf toegaf, maar uiteindelijk was mijn probleem dat ik van hun elkaar diep kwetsende woorden erg verdrietig word. Ik voel verdriet.

Provocatief: voel het meer!

Het is al een zegen als je jezelf gewoon toestaat te voelen wat je voelt, dat ontspant enorm. En dan, als je weet waar de kneep zit, kun je jezelf geweldig provocatief aanspreken. Door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: ok je bent verdrietig, maar dat is toch geen probleem? Dat is juist mooi, dat dit je raakt, niet onverschillig laat! Deze gedachte brengt bij mij al een glimlach om de lippen. En dan moet je verdergaan en tegen jezelf zeggen: bovendien, ben je eigenlijk wel verdrietig genoeg? Als je écht verdrietig was dan hield je het niet uit en ging je dat tegen ze zeggen: hé guys, schei eens uit, jullie maken mij enorm verdrietig. Voelde je je maar echt enorm verdrietig , wie weet wat er dan gebeurt!

Als je je eigen hart terugwint door te voelen wat je voelt, wie weet welke harten van anderen je ook kan winnen… Of je lacht om de absurditeit en laat het los… ook goed.
Probeer het maar eens deze maand:
Wat voel je? …
Wat je voelt is geen probleem, maar een gave…
Voel het eens wat meer!